Udstyr · Der findes mange små kølebokse som man kan supplere op med på campingturen hvis kapaciteten på campingvognens køleskab ikke rækker. Vi har testet en køle/fryseboks fra Waeeco af kompressortypen hvilket kan gøre boksen til både et køle- og fryseskab.
Godt placeret i hjørnet af forteltet står Waeeco Coolfun og zummer. Vi har taget en køleboks med på campingturen for at få plads til kolde drikke, kølige grøntsager, smør, mælk og andre af dagligdagens fornødenheder.
Valget er faldet på Waeeco's prisbillige kompressor-køleboks - og når vi skriver prisbillige, er det målt i forhold til andre kølebokse der kører på samme teknik. Kompressoren er lig den der findes i et almindeligt køleskab eller fryser, og det giver en klar temperaturfordel i forhold til de øvrige typer kølebokse.
Med kompressoren bliver man i stand til at køle eller fryse helt ned til minus 15 grader - og det uanset om der er 10 eller 40 grader i forteltet.
Tre forskellige teknikker
Der findes tre forskellige typer køleboks - termoelektrisk, absorber eller kompressor. Den termoelektriske er typisk den prisbillige, og dén man finder i varehuse, byggemarkeder osv. Den kører typisk på 12 volt og kan derfor bruges i bilen, eller sættes til 220V via en omformer. Køleeffekten begrænser sig til 20-30 grader i forhold til udenomstemperaturen.
Absorber-køleboksen virker efter samme princip som campingvognens køleskab, og fungerer både på 220V, 12V og gas. Ligesom hos den termoelektriske begrænser køleeffekten sig typisk til 20-30 grader i forhold til udenomstemperaturen. Til gengæld er boksen regulérbar således man kan fastholde en forudbestemt temperatur.
Kompressor-køleboksen er den dyreste, men også den mest effektive. På grund af den store effekt en kompressor leverer, kan køleboksen både benyttes som køleboks eller frostboks. Køleeffekten lader sig ikke påvirke af udenomstemperaturen i samme grad, da den kompenserer ved at lade kompressoren køre indtil den ønskede temperatur er opnået.
Waeeco CoolFun - den "billige model
En god kompressorkøleboks koster kassen vil mange nok sige, og det er heller ikke uvant at se en køleboks til op mod 5.000 kr. Med sådan en investering kan man også få en effektiv køleboks som kører både på 12V og 220V.
Står der til gengæld ikke greve på visitkortet, kan man alligevel godt finde en god kompressor-køleboks til menneskepenge.
Waeeco har med deres 40-liter store "CoolFun" givet campisterne et alternativ der er til at betale. Vejledende pris på små 2.500 kr. men alligevel set til på tilbud rundt omkring hos forhandlerne til 2.000 kr. Går man på nettet kan man være heldig at spare endnu et par hundrede kroner.
Erfaringerne med køleboksen
Sommeren 2006 var en af de varmeste i mands minde hvilket har givet optimale testbetingelser. Med boksen placeret i det 40-50 grader varme fortelt kom boksen virkelig på prøve. Men må trods af temperaturerne, skulle boksen aldrig skrues højere end 2,5 på termostaten (ud af 6).
Køletermometeret viste konstante 5-6 grader, mens køleskabet i campingvognen havde større problemer. Her sneg temperaturen sig op mod 9-10 grader på de varmeste dage, og det på trods af at termostaten på køleskabet var skruet helt i bund.
Boksen er udformet med ét 40 liter stort og regulært rum hvor både 1½ liters sodavand og mælkekartoner problemfrit kan stå oprejst. Boksens vægt og størrelse gør dog, at den bedst egner sig som supplement til campisten der ligger længere tid på samme sted. Største ulempe er, at boksen kun kører på 220V, og derfor ikke kan anvendes på picnicturen eller ved stranden.
Lad behovet bestemme
Har du et behov for en køleboks der lejlighedsvist kan tages med på udflugt og samtidig virke som supplement på campingturen anbefaler vi at du vælger en mindre boks af absorber eller den termoelektriske type.
Men camperer du hver weekend, er forårsligger eller fastligger kan det godt betale sig at give lidt ekstra og få et "rigtigt" køleskab med på camping.