Test af diodepære: Nyt lys til campingvognen

Per Højgaard - Den 19/02-2008

Udstyr ·  Diodepærer er et fænomen som vinder mere og mere frem i dagligdagen. De små lysgivere byder både på godt og kraftigt lys, men også på slankekur for pengepungen - strømforbruget i pærerne er nemlig forsvindende lille. Campingland har testet en af de små lysgivere.

På overfladen ligner den en almindelig pære, men ved nærmere eftersyn er der stor forskel. Og med de klare fordele, vil den lille 12-volts diodepære helt sikkert være noget som campisterne vil tage til sig i fremtiden - især hvis vognen er udstyret med 12-volt system.

Forsvindende lille forbrug - godt lysudbytte
Vi har testet en diodepære fra internetfirmaet trenden.dk som forhandler flere forskellige slags diodepærer. Den testede version er udstyret med 3 stk. High Power Lysdioder og har et forbrug på 5 watt. På trods af det lave forbrug lyser den som en almindelig 50 watt halogenpære. Med lidt hurtig hovedregning kan vi konstatere, at forbruget er 10 gange lavere end ved almindelige halogenpærer. Og der er flere øjensynlige fordele.

- Diodepæren har lang levetid (ca. 25 gange længere end en halogenpære)...
- den er strømbesparende...
- pæren bliver ikke varm (65 grader celcius...

D.v.s. at du ikke skal være bange for at lampen kommer i nærheden af campingvognens gardiner eller andet brændbart. Et andet stort plus er også, at pæren ikke er følsom overfor rystelser hvilket gør den yderst velegnet til campingvognen eller autocamperen.

Dette er naturligvis en stor fordel for campingvogne og autocampere med 12-volts system som ikke er tilsluttet el-stander i kortere eller længere tid.

Slut med det dyre kolde diodelys
Når man siger diodepære vil en del sikkert sige "for dyrt" og/eller "for koldt lys". Det holder dog ikke længere vand.

Og jo, med en pris på 259,- kr. pr. pære er de stadigvæk forholdsvis dyre i anskaffelse, men med 30.000 timers brændetid mod typisk 2.000 timers brændetid ved en almindelig halogenpære til ca. 30 kr., svarer det til at diodepæren skulle koste i omegnen af 450,- kr. Sammenholdes det med den besparelse man opnår på elregningen er investeringen hurtigt tjent ind.

Slut med hyggelyset
Vi ser kun ét enkelt minus ved den nye type pære - men det er desværre også et klart minus. Det er ikke muligt at tilslutte lysdæmper på pæren, og dermed må man skyde en hvid pil efter den traditionelle hyggebelysning. Andet negativt kan der vist ikke siges om pæren.

Diodepærerne kan købes på nettet hos trenden.dk via linket øverst i artiklen. Kig med på billederne og vurder selv hvordan du mener den lille diodepære klarer det.