Mere end blot et traditionelt solsejl

Per Højgaard - Den 19/06-2009

Udstyr ·  Den tid, hvor solsejlet blot var et stykke tekstil, som blev hængt på campingvognens side, er forbi. Det bedste bevis herpå er solsejlet Shadow fra Europas største specialfabrik for fortelte, Isabella i Vejle.

I dag er det kun fantasien, som sætter grænsen for anvendelsen af et solsejl. Det overbevises man om, hvis man slår et klik forbi Isabella-fabrikkernes hjemmeside.

Det er ikke mindst forskelligt ekstraudstyr, som giver mulighed for de mange anvendelsesmuligheder. Standardudgaven af Shadow indeholder ud over selve solsejlet, to eller tre stænger alt efter størrelsen, 30 cm sandpløkker og kraftige typhoon-barduner. Solsejlet, der er to meter dybt, findes nu i fem bredder fra 2,4 meter til 5 meter beregnet til de helt store vogne.

Campisterne viser vej
Ekstraudstyret er i høj grad udviklet på baggrund af en stigende interesse fra campisterne for lidt mere end et egentligt solsejl. Praktisk er en netfront, som både kan skygge for solen, hvis den er generende, men også tage af for en dansk sommerbyge. Nyudviklet til sæsonen 2009 er en netgavl, hvis man ikke alene vil have skygge men også læ. Netgavle kan også anvendes på ældre Shadow-solsejl. Det kræver dog eftermontering af en profil for det skruefri fix-on beslag.

Fidusen ved netmaterialet er, at de er solreflekterende. Ud over at det svaler på en varm sommerdag, så har det også den fordel, at det er svært at kikke ind, men let at kikke ud.

Klar på 5 minutter
Shadows populariet hænger også sammen med, at både solsejlet og ekstraudstyret er meget let at montere. Ligesom det ikke vejer ret meget. Det gør det meget anvendeligt, hvis man er på farten eller blot er ude en kort weekend, og vil spare ulejligheden med at montere det traditionelle fortelt.

Solsejlet kan i øvrigt påmonteres de fleste Isabella-fortelte. De mindste solsejl kan anvendes som en pæn stor sidemarkise. Mange – også ikke campister – har fundet ud af, at Shadow med lidt fingersnildhed kan monteres over husets terrasse og dermed fungere som markise.

Teltdugen er belagt polyester. Og den kendes let på en blå stribe yderst på solsejlet. Stængerne er i det kraftige Carbon X-glasfibermateriale.

Blandt ekstraudstyret kan også nævnes et nyt solsejlstæppe ”Halland”, som er meget behageligt at gå på. Det ligger desuden godt på al slags underlag uden at vulke, og regnvand siver hurtigt igennem takket være vævningen.

Solsejlet Shadow koster fra knap 1000 kroner. Netfronten fra knap 800 kroner og netgavlen fås til 1100 kroner.