Knuthenborg Dyrepark - en oase på Lolland

Per Højgaard - Den 31/08-2003

På tur ·  På det nordlige Lolland findes et gammelt gods som til dels er åben for offentligheden. Godset er bedre kendt som Knuthenborg - en 6 km2 stor oase på den Lollandske "prærie".

Vi er taget på besøg hos Knuthenborg, der arealmæssigt er Europas største dyrepark af sin art. Den præcise størrelse er 1.130 tdr. land. Parken er blandt andet blev "verdenskendt i Danmark" i sangen »Ud i det blå« fra Det Brune Punktum, og har igennem mange år været et yndet udflugtsmål for turister, og en oase for østdanskerne.

Men »Knuthenborg« er meget mere end en dyrepark - det er også en naturoplevelse! Den gamle park drager publikum med sine sjældne gamle træer og planter, og de dejlige grønne områder. Der er med andre ord plads til at være sig selv og holde fri fra storbyernes os og larm.

Lidt om parken
Parken er delt op i en række »savanner« der hver især indeholder sine dyrearter. På de fleste savaner må man bevæge sig mellem parkens dyr, mens det vil være ganske uklogt at stige ud på den store savanne med næsehorn og giraffer...

Parken er også kendt for sine sibiriske tigere. På en køretur rundt i det sikrede tigeranlæg, kan man studere tigerne på nærmeste hold. Et anlæg der, efter vores mening, sagtens kunne bære at være dobbelt så stort.

Som noget nyt i parken kan du nu også spadsere rundt blandt de små hurtige lemurer, der er en abeart. Anlægget liggger ved siden af det eksisterende abeanlæg hvor bavianerne underholder. Er du til et godt grin, skal du absolut komme forbi denne del af parken.

Rundt i den store park kan man også se de flotte eksisterende bygninger: Flintehuset, Skovriddergaarden, parkens to hovedindgange "Bandholmporten" og "Maglemerporten". Ruinerne efter det store slot er stadig at se. Slottet blev aldrig genopført, og i stedet blev det eksisterende enkesæde brugt som bolig.

»Småland« - Morskabspark for de mindste
I Småland giver det lille barnehjerte et ekstra lille hop! Her er karruseller, små flodhestebåde, forlystelsen »Snurretoppen«, en enorm legeplads og meget mere. Forældre får chance for at puste ud en stund mens børnene morer sig.

Det er også i Småland du finder parkens nyopførte butik og det eneste deciderede spisested. Et stemningsfyldt område, hvor man kan nyde en stille kop kaffe, eller dagens ret.

Rekreativt område
Gennem mange år er besøgende taget til Knuthenborg for at slappe af, og ved vort besøg var det ingen undtagelse. Området ved fuglevoliererne er rigt på hyggelige kroge hvor man kan nyde sin medbragte mad. Picnic-kurvene er pakket ud på tæpperne ved svanesøen, hvor der drives og dases, og folk får en velfortjent middagslur i sommervarmen.

Noget specielt for parken er, at man er velkommen til at tage sin egen grill med - hvis blot man griller i forbindelse med et af parkens opstillede bord/bænk-sæt.

Historie: Park fra midten af 1800-tallet
Sammen med en velanset Engelsk landskabsarkitekt anlagde den visionære E.C. Knuth parken i midten af 1800-tallet.

Inspirationen til udformningen og parkens indhold E.C. Knuth under sine mange eksotiske rejser til fjerne steder hvorfra han også hjembragte nogle af de eksotiske træer, som parken er kendt for i dag. Den ugifte E.C. Knuth dør imidlertid som 38-årig, hvorefter hans bror overtager driften af Knuthenborg.

Flere generationer førrer Knuthenborg videre, og i 1969 omdannes parken til en decideret dyrepark og de første eksotiske dyr bringes ind i parken. I 1970 overtager de nuværende ejere, lensgreve Adam Knuth og fruen Charlotte, parken og parret går i gang med at omdanne parken til det fantastiske turistmål det er i dag.

Læs mere om »Knuthenborg« på på parkens egen hjemmeside - du finder den under "BesøgWWW".