På tur · Industrimuseet i Horsens kan ikke kun fortælle industriens, men også sparekassernes og bankernes historie. Siden sommeren 2005 har museet været i gang med at etablere "Dansk Pengemuseum, museet for den finansielle sektor", fortæller museet i en pressemeddelelse.
I den nye afdeling vil de besøgende kunne følge kapital-markedets udvikling fra starten af 1800-tallet frem til i dag. Pengemuseet bygger på samlingen fra det nu nedlagte Sparekassemuseet ved Korsør, som Industrimuseet har overtaget.
Det nye museum på Industrimuseet vil tage afsæt i inventaret fra den første, danske sparekasse, som blev etableret 1810 i Holsteinsborg. Herfra føres linien op til i dag via skiftende tiders møblement, bogføringssystemer og ikke mindst større og mindre regnemaskiner, nogle af dem så komplicerede, at det har krævet betydelig erfaring og øvelse at bruge dem.
Pengemuseet åbnede den første udstilling i bygningen Gasvej 21 i slutningen af 2005, og op til sommeren 2006 vil den nye samling være fuldt etableret, bl.a. med en afdeling rettet specielt mod børn. Museet kommer i alt til at råde over ca. 400 kvm.
Tilfreds formand for Industrimuseet
Formanden for Industrimuseet, koncerndirektør Hans Schur, Schur International, glæder sig til det nye museum, fordi penge og kapital altid har været en vigtig side af dansk industris og håndværks historie.
"Med Dansk Pengemuseum knytter vi to drivkræfter i dansk historie sammen, nemlig kapital og industri. Derfor er det så oplagt, at det nye museum etableres på netop Industrimuseet," siger han.
Sparekassemuseet ved Korsør har eksisteret i knap 25 år og lå ved siden af sparekassernes tidligere kursuscenter i Klarskovgaard, i dag Nordea’s konferencecenter. Museets tekniske IT-del er overdraget Dansk Datahistorisk Forening i Ballerup, mens en fornem samling af sparebøsser får deres fremtid på Sparemuseet i Randers - en del af Sparekassen Kronjylland koncernen.
Interesserede danskere i alle aldre kan på denne måde opleve, hvad vi kan kalde pengeinstitutternes ydre og indre liv. Det ydre i forhold til det omgivende samfund og det indre i form af rekvisitter og interiør, der har været væsentlige for arbejdet i pengeinstitutterne.
Læs mere på Industrimuseets hjemmeside via linket øverst i denne artikel.