Camping · Sommervarmen er omsider over os, men dermed også en af årets højsæsoner for madspild. I varmen er risikoen for at bryde madens kølekæde nemlig større.
En række eksperter fra forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad formilder gode råd om at undgå madspild om sommeren, om udendørs spisning og ikke mindst om fødevarehygiejne.
Anne Marie Fogh Larsen og Kirsten Høgh Fogt, begge undervisere på Suhrs Madakademiet, Rådgiverpanelmedlemmer i forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad og medforfattere på restekogebogen 'Stop spild af mad - en kogebog med mere' har formuleret en række gode råd om at undgå madspild i sommervarmen:
Hurtigt fra butik til køkken:
• Tag evt. kølelementer med, når du handler og pak dine frost- og kølevarer ned ved dem. Dette er især godt, hvis du har lang transport mellem butik og dit køkken.
• Pak dine indkøb ned med omtanke - sørg for at kølevarer og frostvarer pakkes sammen.
Køkkenhygiejne:
• Vær ekstra opmærksom på den generelle køkkenhygiejne - lav den "sommerstram", f.eks. ekstra fokus på adskillelse af urene og rene råvarer.
Kend dit køleskab:
• Sørg for at dit køleskab har den korrekte temperatur: max. +5 grader C (fryseren skal være på -18 grader C).
• Stil dine ældste fødevarer forrest.
• Hold orden og ryd op.
• Pak råvarer og mad hensigtsmæssigt ind.
• Brug dine råvarer og restemad op.
Udendørs spisning:
• Når du spiser udenfor (f.eks. picnic, grillture) - så medbring kun den mængde mad, som du ved bliver spist. Kend dine portionsstørrelser - vi spiser ca. 500 gr mad til et måltid.
• Er du i tvivl om der er mad nok, så medbring ekstra brød.
• Brug din køletaske både til transport og til opbevaring.
• Brug en lille parasol til at skabe skygge.
• Hvis du ikke har køleelementer m.m. - så brug våde aviser til at holde tingene koldt.
• Morgenbordet i solen - det er dejligt at spise morgenmad ude, og det er vigtigt at sørge for at det, du sætter frem, også bliver spist - meget af maden klarer nemlig ikke et "ophold i solen":
• Servér smør og marmelade i små skåle - portionsberegnet.
• Hæld mælk m.m. op i små kander, igen i portionsstørrelser.
• Skær ost/pålæg i skiver og bring kun det ud, som du ved bliver spist.
• Frugt serveres helt og ikke i stykker - det holder sig bedre.
Sommerspisekammeret:
• Spis råvarer i sæson, lav mad af friske sæsonråvarer og brug alt det, du har i haven eller kan købe "ved vejen" - lad dig inspirere af sommerens spisekammer og brug det, du har købt. Det er også nu, du kan "gemme sommeren på glas eller i fryseren" - brug dine bær, havefrugter og grønt - det er et skønt forråd at have til efterår og vinter!
Udover Anne Marie Fogh Larsen og Kirsten Høgh Fogt formidler også en række medlemmer af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad gode råd om grill: mad- og grillentusiasterne Kristian Petersen og Christian Klint Andersen samt Formand for World Barbecue Association Danmark og nyudnævnt verdensmester i grill, Kim Schulz.
Råd om sommergrillen:
• Brug altid to bakker til kødet: en til råt og en til grillet kød.
• Sørg for at grillen er tændt ordentlig op, inden du går i gang.
• Brug aldrig tændvæske eller andre brandfarlige væsker til optænding - brug optændingsblokke og evt. en grillstarter.
• Lad aldrig børn være alene ved en tændt grill.
• Justér temperaturen i grillen afhængig af, hvad du griller.
• Brug stegetermometer, da intet kød er ens, og stegetiden afhænger af mange forskellige faktorer.
• Sørg for kun, at grille det I kan spise - og køl resterne hurtigt ned bagefter, så de kan anvendes senere.